Bestaat er een natuurlijk alternatief voor neusspray?

Bestaat er een natuurlijk alternatief voor neusspray?

Neusspray is een veel gebruikt zelfzorgmedicijn. Van baby tot volwassenen, voor elke leeftijd is er een neusspray op de markt. Er is een verschil tussen een zoutoplossing, welke in de volksmond ook neusspray genoemd wordt, en neussprays met xylometazoline of oxymetazoline.

Wat is het verschil tussen zoutoplossing en neusspray?

Zoutoplossing is een neusspray zonder medicijn. Deze spray zorgt voor de bevochtiging van het neusslijmvlies. Doordat je water aan het slijmvlies toe voegt, wordt het slijm dunner en kun je dit makkelijker wegsnuiten. Zoutoplossing is veilig in gebruik voor baby’s en kinderen en mag langere tijd gebruikt worden.

De echte neusspray, met de werkzame stoffen xylometazoline of oxymetazoline, is wel een medicijn. De stoffen in deze neusspray werken op de bloedvaatjes in de neus en zorgen dat deze samentrekken. Door het samentrekken van de bloedvaten wordt er minder slijm en snot geproduceerd. Hierdoor wordt de neusholte droger en slinkt het slijmvlies. Het slinken van het slijmvlies zorgt ervoor dat je weer vrijer kunt ademhalen. Deze neussprays mag je maximaal 5-7 dagen gebruiken afhankelijk van de hoeveelheid werkstoffen.

Een natuurlijk alternatief voor neusspray met etherische oliën.
Met zoutoplossing bereik je vaak niet het gewenste resultaat als je flink verkouden bent, en neussprays kun je niet voor een langere periode gebruiken. Een natuurlijk alternatief voor neusspray is een inhalator met etherische oliën. Zonder de toevoeging van chemische stoffen, maar met de krachtige werking van essentiële oliën. Rozemarijn, Tijm, Eucalyptus en Tea Tree, zorgen ervoor dat je vrijer kunt ademen en ondersteunen bij het weren van virussen en bacteriën. Hierdoor zorgt deze inhalator voor vrijer ademen en pakt gelijk de oorzaak van je verkoudheid aan. In combinatie met een zoutoplossing is dit voor volwassenen een prima natuurlijke manier om de neussprays met medicatie te vermijden. Deze neussprays kunnen namelijk zorgen voor een neussprayverslaving en blijvende schade aan je neusslijmvlies.

Verslaafd aan neusspray?

Ja, neussprayverslaving bestaat en het komt vaker voor dan je denkt.
Wanneer je namelijk een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline langere periode gebruikt kun je last krijgen van een rebound effect. Door je neus steeds open te sprayen gaat je neus zeker nog wel open. Maar door het langdurige gebruikt gaat je neus door dezelfde werkzame stof ook weer dicht zitten. Zo wordt het middel dus eigenlijk de kwaal en blijf je continu afhankelijk van de neusspray. Je raakt verslaafd aan de neusspray omdat je anders denkt niet meer vrij te kunnen ademen. Hierdoor raak je dus niet alleen verslaafd aan de neusspray, maar je beschadigd ook je neusslijmvlies met het risico op blijvende schade.

Wist je dat je naast neusspray ook verslaafd kan raken aan lippenbalsem? Je blijft dan continu smeren zonder resultaat. Sterker nog, je lippen lijken alleen maar droger te worden. Wil je weten hoe je van je lippenbalsem verslaving kunt afkomen? Lees dan dit artikel van Green rose beauty. 

Terug naar blog
1 van 3

Populaire producten bij De kruidentante: