De werking van een geursteen.

De werking van een geursteen.

Misschien ken je ze wel, de keramische stenen waar je etherische olie op kunt druppelen. Ze zijn er in vele vormen en kleuren, maar hoe werken ze nu precies? Hoe zet je geurstenen slim in en op welke manier kun je een geursteen reinigen? In dit artikel leg ik je alles uit over het gebruik van de geursteen en ik kan je nu al vertellen dat de geursteen een musthave in jouw etherische olie collectie is.

Wat is een geursteen?

Een geursteen is een poreuze keramische steen. Door de poreusheid neemt de steen de etherische olie op en kan deze de geur verspreiden. Geurstenen zijn er in vele vormen, kleuren en maten. Er zijn geurstenen met schaaltjes eronder en zonder schaaltje. De werking van elke geursteen is echter hetzelfde. Het uiterlijk heeft geen invloed op de werking. Een geursteen verspreid de geur van de olie door verdamping aan de lucht. Deze verdamping gaat een stuk geleidelijker dan met een aroma diffuser, welke met kracht en waterdamp de olie door de kamer verspreid.

Doordat de geursteen kleiner is en subtiel verdampt is deze voornamelijk geschikt voor kleinere ruimtes of plaatsen verspreiding zoals op je bureau, op je nachtkastje of in de hal voor een fijne geur bij binnenkomst van je huis.

Hoe gebruik je een geursteen?

Heel makkelijk! Een geursteen is echt supermakkelijk in gebruik. Je geeft de steen een mooi plekje en druppelt 3 tot 10 druppels van je favoriete etherische olie op de steen. Je kunt op de steen enkelvoudige etherische oliën gebruiken, een eigen gemaakte mix van diverse enkelvoudige etherische oliën samen of je kist voor een kant-en-klare olie compositie.

Wat ik altijd adviseer, is om rustig aan de dosering op te hogen. Begin met 3 druppels en kijk hoe je dit ervaart. Ruikt het sterk? Of ruik je niets? Voel ook even aan wat de olie met je doet. Je kunt beter een druppel extra op de steen doen in plaats van jezelf en je systeem onder druk zetten door teveel olie.

Wil je de intensiteit van de geur verhogen en de geursteen extra krachtig maken? Dan kun je de geursteen op de radiator zetten. Door de warme lucht zal de geursteen verwarmen. Dit zorgt voor een krachtigere verdamping van de olie. Doe dit niet als je de geursteen gebruikt in de baby- of kinderkamer. Kies in deze gevallen ervoor om de geursteen buiten bereik van je kindje te plaatsen en deze niet te verwarmen.

Verschillende geuren op een geursteen.

Het is mogelijk verschillende geuren op de geursteen te gebruiken. Natuurlijk kun je oliën onderling mixen, maar je kunt ook diverse mixen door elkaar gebruiken. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee dient te houden als je etherische oliën door elkaar op de geursteen gaat gebruiken.

Het is handig om één steen per “functie” van de olie te gebruiken. De geursteen in je werkkamer gebruik je bijvoorbeeld voor oliën die je focus versterken. Deze oliën werken activerend en stimulerend. Op je slaapkamer wil je lekker slapen en ontspannen. Hiervoor gebruik je rustgevende oliën die ontspannen. Indien je voor beide gebruiken dezelfde steen gebruikt, kunnen de oliën elkaar tegenwerken. Dit kan zorgen voor een onaangename geurbeleving maar ook voor een minder resultaat van de olie. Ook voor kinderen is het aan te raden een aparte geursteen te gebruiken zodat de olie niet te sterk wordt voor de kleintjes.

Reinigen van je geursteen.

Vaak krijg ik de vraag of je de geursteen ook schoon kunt maken. Het antwoord hierop is;  Nee. Doordat de steen poreus is trekt de olie echt in de steen. Dit krijg je nooit schoongepoetst. Door bovenstaande tip over het gebruik van verschillende olie op te volgen kun je el heel lang met je geursteen doen. Je hoeft deze in principe pas te vervangen als de olie niet meer goed in de steen trekt of je olie niet meer zuiver en fris ruikt na het aanbrengen op de steen. Er ontstaan dan geurvervorming en dit doet afbreuk aan je olie. Natuurlijk kun je de steen ook vervangen als steen dusdanig vies is dat een nieuwe wel en stukje netter staat.

Terug naar blog