Hoe boost je jouw immuunsysteem?

Hoe boost je jouw immuunsysteem?

De ‘R’ is in de maand dat betekent werken aan je immuunsysteem.

Misschien herken je dit nog uit je eigen jeugd, met de R in de maand kwamen de (extra) multi-vitamines en de mandarijnen. Want de maanden met een R in de naam betekenen minder zon, slechter weer en harder werken voor ons immuunsysteem.

Hoe werkt je immuunsysteem eigenlijk?

Het kan je de afgelopen 2 jaar niet ontgaan zijn, ons immuunsysteem heeft de media regelmatig gehaald. Maar wat doet het nu eigenlijk? Je immuunsysteem is een communicatie- en detectienetwerk in je lichaam. Van cel tot orgaan, je immuunsysteem scant dit hele dag. Zo kunnen indringers (bijvoorbeeld een bacterie of virus) die niet in ons lichaam thuis horen gezien worden. Deze indringers kunnen van buiten je lichaam komen, maar ook van binnenuit.

Na het signaleren van een indringer zet je immuunsysteem de aanval in. De indringer wordt eens goed bekeken, er worden antistoffen gemaakt, de indringer wordt opgeruimd en de identiteit van de indringer wordt opgeslagen. Vooral dit laatste is belangrijk, want mocht dezelfde indringer nogmaals proberen in te breken in je lichaam, dan wordt deze snel herkent en kan je lichaam gelijk de goede actie’s ondernemen.

In de tijd dat je lichaam antistoffen aanmaakt, en de indringer nog in je lichaam actief is, heeft de indringer vaak overhand. Een bekend virus is het verkoudheidsvirus. Onschuldig, maar duidelijk aanwezig. Een verstopte neus, wat hoesten en keelpijn zijn bekende symptomen van verkoudheid. Elk jaar veranderen virussen van samenstelling. Hierdoor heeft je lichaam dus elke keer weer even tijd nodig om nieuwe antistoffen te maken.

Kwetsbaarder in de herfst.

Omdat het in de herfstmaanden kouder en vochtiger wordt, krijgen virussen en bacteriën het makkelijker. Zij leven graag in een vochtige omgeving en kunnen zich makkelijker verspreiden. Daarnaast moet je lichaam bij koudere temperaturen wat harder werken, hierdoor is je weerstand wat lager. Vanwege de koudere temperaturen vernauwen onze bloedvaten. Hierdoor krijgen de antistoffen wat minder ruimte om de cellen te bereiken. Dit zorgt ervoor dat je in de herfst en wintermaanden kwetsbaarder bent voor virussen en bacteriën dan in de zomer. En jawel, dat je dus extra goed voor jezelf moet zorgen en je immuunsysteem wel wat ondersteuning kan gebruiken.

Zo ondersteun je jouw immuunsysteem.

Er bestaan geen kant-en-klaar pilletjes om je immuunsysteem te boosten. Zo’n innovatief systeem regel je niet met één capsule per dag. De kunst is om te zorgen dat je lichaam optimaal functioneert en in balans is. Hierdoor vragen processen geen extra energie van je lichaam en kan je immuunsysteem optimaal werken. Als er namelijk iets speelt in je lichaam, bijvoorbeeld een slaaptekort, dan zet je lichaam ook je immuunsysteem in om jouw slaaptekort te compenseren. Dit gaat ten koste ven het bestrijden van indringers, en verklaart dus waarom mensen met veel stress, weinig slaap en onderliggende ziektes vatbaarder zijn voor virussen en infecties.

De volgende tips kun je toepassen om je immuunsysteem te boosten:

  • Voldoende slapen: Gemiddeld heeft een volwassen persoon 7- 8 uur slaap per nacht nodig.
  • Vermijdt stress: stress is een sluipmoordenaar, zorg dat je dagelijks voldoende rust pakt.
  • Eet gezond en gevarieerd: Gezonde en gevarieerde voeding helpt je om je lichaam te voeden.
  • Zet etherische oliën in om je stress te verminderen, beter en dieper te slapen en je weerstand te verhogen.

 

Terug naar blog