Hoe werken etherische oliën?

Hoe werken etherische oliën?

Hoe zit dat nu met de werking van etherische oliën? Je ruikt aan een flesje of verdampt wat door de kamer en er gebeurt iets. Dat klinkt misschien een beetje als magie, tovenarij of misschien zelfs als hekserij. Het is helemaal niet zo gek dat je de werking van etherische olie niet helemaal kunt begrijpen. Het is namelijk een stukje biologie, geschiedenis en wetenschap bij elkaar.

Vroeger waren we afhankelijk van onze geur.

Laten we eerst een stuk terug in de tijd duiken. Vroeger was onze neus enorm belangrijk. Er was namelijk ooit een tijd zonder smartphone, apps, ovens, en andere technische snufjes. Eten had geen houdbaarheidsdatum, je rook aan je voedsel en besliste of het nog verantwoord was om dit te eten. Was er brand, dan rook je dat. Schadelijke stoffen die nam je waar met je neus, klopte het niet? Dan verkaste je het hele kamp naar een plek die wel veilig en schoon rook.

Ook tijdens de jacht gebruikten de mensen hun neus om te ruiken waar dieren en planten waren die je kon eten. Onze neus, onze reuk, was een overlevingsmechanisme. De uitdrukking ‘onraad ruiken’ komt ook hier vandaan. Tegenwoordig hebben we onze neus niet meer nodig om te overleven. We hebben veel van de functies van onze neus vervangen door technische apparaten. Dit heeft ervoor gezorgd dat onze neus ook niet meer zo goed getraind is in geuren. Tegenwoordig gebruiken we onze neus alleen nog om onze smaakbeleving te versterken.

Het limbische systeem.

Om te begrijpen hoe etherische oliën op onze hersenen werken is het handig om te weten dat onze neus de directe connectie vormt tussen de lucht die we inademen en onze hersenen. Dus ook elke geur die met de lucht mee onze neus binnenkomt, gaat direct naar onze hersenen. Onze reukzenuwen staan namelijk direct in verbinding met ons limbische systeem, onderdeel van het centraal zenuwstelsel.

Het limbische systeem is één van de oudste delen van onze hersenen en ligt heel centraal in ons hoofd. Het limbische systeem regelt de werking van het langetermijngeheugen, je autonome zenuwstelsel, hormoonhuishouding, is betrokken bij het nemen van beslissingen en bij je emoties. En als kers op de taart bevindt zich in ons limbische systeem ook de aansturing van veel van onze gevoelens. Nu je dit gelezen hebt, klinkt het vast een stuk logischer dat geuren dus iets teweeg kunnen brengen in je lichaam. En onze neus speelt hier dus de sleutelrol in. 

Hoe werken etherische oliën bij verdampen en inademen?

Doordat onze reukzenuwen de enige zenuwen zijn die de buitenlucht verbinden met ons centraal zenuwstelsel, wordt ons zenuwstelsel als reactie op een geur direct aan het werk gezet. Het inademen van een geur heeft dus direct effect op ons lichaam en hoe we ons gedragen.

Omdat ons limbische systeem effect heeft op onze bloeddruk, hartslag, honger, dorst, slaapritme, seksuele opwinding en hormonen kan je deze de beïnvloeden door geur. Door de specifieke kennis die de afgelopen eeuwen door mensen is opgedaan en de scheikundige samenstellingen van etherische olie zijn er dus aan elke olie eigenschappen toegekend. Deze eigenschappen zijn dus de effecten die de olie heeft op ons lichaam. Het bekendste voorbeeld is lavendel, deze geur wordt als ontspannend ervaren en heeft een rustgevend effect op ons. Lavendel brengt dus bepaalde systemen in ons lichaam tot rust waardoor we rustig worden, minder gehaast en beter in slaap kunnen vallen. Zo heeft elke olie zijn eigen eigenschap, en door oliën met elkaar te mengen ontstaan er olie composities. Deze combineren dus bepaalde eigenschappen van enkelvoudige oliën tot een prachtig mooie geurbeleving.

Wat als je een olie niet lekker vind ruiken?

Niet iedereen vindt dezelfde oliën lekker ruiken. Dit heeft te maken met onze emoties en de verwerking van onze emoties. Doordat we tegenwoordig niet meer zo afhankelijk zijn van onze neus is ons limbische systeem minder actief. Het is als het ware een beetje stoffig, maar het zit vanaf de geboorte in ons lichaam. En het is voorgeprogrammeerd, maar vaak dus minder actief. Sterker nog, vanaf je geboorte ben jij bezig met de programmering van dit systeem alleen heb je dit zelf niet door. Als je door het gebruik van etherische oliën dit systeem onder het stof vandaan gaat halen. Kan het zijn dat je jezelf hierdoor bewust wordt van emoties, onverwerkte emoties, maar ook onbalans in je lichaam. Als reactie hierop zegt je lichaam, bah, dit wil ik niet voelen dus deze olie ruikt vies.

Mocht je dit ervaren, kijk dan eens naar de effecten van de olie die je niet lekker vind ruiken. Zit daar voor jou een emotie die je mag verwerken? Een stukje onbalans wat je graag wilt oplossen? Forceer dit dan niet, maar kijk of je hieraan kunt werken. Probeer de olie na een tijdje nog eens, en kijk of je deze dan nog beter kunt verdragen. Natuurlijk kan het altijd zo zijn dat een geur niet jouw voorkeur heeft, maar vaak zit er op een diepere laag iets meer achter.

 

Terug naar blog