Hoeveel etherische olie gebruik je in een aroma diffuser?

Hoeveel etherische olie gebruik je in een aroma diffuser?

Eén van de meest gestelde vragen is hoeveel olie je in een diffuser moet gebruiken. Laat ik over één ding gelijk duidelijk zijn. Er moet niets. Er is geen verplicht aantal druppels etherische olie voor in een aroma diffuser. De juiste hoeveelheid druppels is afhankelijk van een aantal factoren. Ik zal je uitleggen hoe jij het juiste aantal druppels essentiële olie bepaald voor jouw diffuser.

De inhoud van je diffuser bepaald mede de hoeveelheid druppels.

Vaak wordt de hoeveelheid druppels etherische olie in een diffuser geadviseerd per 100 ml water. De meest geadviseerde richtlijn is 3-5 druppels olie per 100 ml water. Echter is dit een richtlijn, je mag hier dus prima van afwijken als je dat wil. Belangrijk is echter wel dat je weet hoeveel water er in jouw diffuser zit. Mijn tip is dan ook om je diffuser te vullen met een maatbekertje. Dan weet je hoeveel ml er in zit, en zo weet je dus ook hoeveel druppel je ongeveer kunt gebruiken.

Let wel op, de richtlijn aan druppels is gebaseerd op het totaal aantal druppels. Meng jij bijvoorbeeld lavendel met geranium. Gebruik dan in totaal 3-5 druppels per 100ml water. Bijvoorbeeld 3 druppels lavendel en 2 druppels geranium. Bij gebruik van een kant en klare blend kun je gewoon 3 - 5 druppels van de blend gebruikten.

Volg altijd je gevoel.

Een richtlijn is handig, zo voorkom je dat je gaat overdoseren. Maar naast de richtlijn is je gevoel de belangrijkste graadmeter. Want alleen jij kunt ruiken en ervaren bij welke hoeveelheid olie in de aroma diffuser jij jezelf prettig voelt. Omdat je lichaam en je emoties reageren op etherische olie is het moeilijk om per olie een dosering aan te geven. Ben je heel gespannen? Dan zal je meer reactie geven op lavendel dan iemand die geen stress ervaart. Dit is voor elke olie het geval, elke olie heeft zijn specifieke werking op je lichaam en emotie. Check vooral bij jezelf hoe hoog de emotie of klacht zit. Je kunt beter geleidelijk de dosering opbouwen dan ineens maximaal doseren.

Less is more!

De gouden regel is eigenlijk less is more. Een essentiële olie doet zijn werk ook als jij hem namelijk niet direct ruikt. Je hoeft dus helemaal geen walm aan geur te creëren om de werking te ervaren. Zeker met een olie of olieblend die je nog nooit gebruikt hebt, begin met een minimale dosering of zelfs nog minder. Voel en ervaar de werking en verhoog de dosering als je niet genoeg effect ervaart.

Voor kinderen is het altijd raadzaam een lage dosering te gebruiken. Let hierbij ook op dat de oliën voor kinderen geschikt zijn. Niet alle oliën zijn namelijk geschikt voor het gebruik bij kinderen.

 

 

Terug naar blog