Hooggevoeligheid en etherische oliën.

Hooggevoeligheid en etherische oliën.

Hoe kun je hooggevoeligheid, ofwel hsp, ondersteunen met etherische oliën? Deze vraag wordt vaak gesteld en daarom de uitgebreide uitleg in dit blog. Je leest hier wat hooggevoeligheid precies is en hoe essentiële oliën jou hierbij kunnen ondersteunen.

Wat is hoogevoelig, hoogsensitief of HSP?

Dit zijn allemaal mooie namen voor de extreme gevoeligheid van prikkels. Hooggevoeligheid is een aangeboren gevoeligheid voor prikkels en indrukken. Je ziet, voelt, ruikt en proeft dingen intenser dan andere mensen. Je merkt meer details op en je pikt vaak ook de gevoelens van andere mensen op als je hooggevoelig bent. Een mooie eigenschap, want je kunt vaak mensen lezen en bepaalde situaties aanvoelen. Dit kan enorm in je voordeel werken. Echter kan het waarnemen van zoveel gevoelens en details ook overweldigend zijn. Hierdoor kun je als hooggevoelig persoon last hebben van vermoeidheid, drukte in je hoofd of slecht in slaap kunnen vallen.

Prikkelverwerking

Alle prikkels die je als mens binnenkrijgt moeten verwerkt worden in je hersenen en lichaam. Een gemiddeld persoon krijg 3 prikkels per seconde te verwerken. Bij hoogsensitieve personen kan dit oplopen tot gemiddeld 35 prikkels per seconde. En dat is heel wat werk voor je systeem. Logisch dat je dus als hooggevoelig persoon moeite kunt hebben met in slaap vallen, ’s nachts ligt te woelen en je soms al doodmoe bent terwijl de dag nog niet eens op de helft is.

Al die prikkels van licht, geluid en geuren maken van je hoofd soms een flipperkast. Tel daarbij je eigen emoties en de emoties uit je omgeving bij op en het feest is compleet. Ondersteuning om deze prikkels te verwerken en jezelf weerbaarder te maken tegen de invloed van deze prikkels kun je vinden in etherische oliën. Er bestaat een speciale hsp-lijn met etherische oliën, deze is ontwikkeld voor hooggevoelige personen die ondersteuning zoeken bij hun prikkelverwerking.

Hooggevoeligheid en etherische oliën.

Misschien zijn essentiële oliën niet de eerste hulpmiddelen die in je opkomen als je denk aan ondersteuning bij je hooggevoeligheid. Toch worden etherisch oliën vaak ingezet bij HSP. Deze oliën kunnen je namelijk ondersteunen bij het gronden en het weerbaar maken tegen energieën die niet bij jou horen. Misschien klinkt dat wat zweverig voor je, maar dat valt best mee. Etherische oliën hebben namelijk de eigenschap om via je huid en/of neus je zenuwstelsel te beïnvloeden. Via onze neus staan onze reukzenuwen direct in contact met onze hersenen. Dus elke geur die je waarneemt, wordt in onze hersenen direct omgezet tot een reactie van ons lichaam. Denk maar eens aan het knusse gevoel wat je krijgt van appeltaart of de typische geur van de sauna. Dit gebeurd door ons limbische systeem. Dit systeem in onze hersenen is als het ware het epicentrum van onze emoties. En dit is dus waarom etherische oliën invloed kunnen uitoefenen om onze staan van zijn en emoties.

Aarden en reinigen.

Als hooggevoelig persoon pak je dus makkelijk rondzwervende prikkels en emoties op, ook als deze niet van jou zijn. Om jezelf te beschermen en weerbaarder te maken is het belangrijk om te aarden en te reinigen. Met aarden, ook wel gronden genoemd, wordt bedoeld dat je stevig met de grond verbonden bent. Als een soort aardedraad van het stopcontact, in contact met de energie van de aarde. Hierdoor kom je steviger in het leven te staan met vertrouwen in jezelf. Om dit proces te ondersteunen kun je de groundig roller onder je voeten smeren voor je gaat slapen. Zo kom je in de nacht weer terug in contact met de aarde. Ook is het goed om regelmatig op blote voeten te lopen om zo daadwerkelijk echt contact te maken met de aarde.

Ook al ben je als hsp’er goed geaard, je kunt niet altijd voorkomen dat je toch energieën en prikkels oppikt gedurende de dag. Daarom werkt het voor veel hooggevoelige personen ook om regelmatig je energieveld te reinigen. Je kunt hiervoor de cleansing roll-on gebruiken, deze zorgt ervoor dat je energie los laat die niet van jou is. Deze roller smeer je op je polsen, borst en slapen en zorgt ervoor dat je aura gereinigd wordt. Hierdoor voel je gelijk meer rust en ruimte. Wat ook een goede manier is om jezelf te reinigen is een douche te nemen. Tijdens het douchen kun je visualiseren hoe alles wat niet van jou is door het putje, met het water mee wegstroomt. Alle emoties, prikkels en indrukken van de dag kun je zo letterlijk van jezelf af laten glijden.

Balans houden.

Naast het inzetten van etherische oliën, is rust en balans belangrijk voor hoogsensitieve mensen. Juist omdat je zoveel prikkel te verwerken hebt, is het nodig je lichaam ook de tijd te geven om deze prikkels te verwerken.  Plan dus rust in voor en/of na drukkere activiteiten en neem ook genoeg tijd voor jezelf door regelmatig te ontspannen. Neem op tijd een ontspannen bad, pak eens een boek en probeer je schermtijd in de avond te beperken. En bovenal geef jezelf de ruimte om de prikkels te verwerken. Je gaat jezelf er dankbaar voor zijn.

Terug naar blog
1 van 3

Populaire producten bij De kruidentante: