Wat is aromatherapie?

Wat is aromatherapie?

De term aromatherapie is lang niet bij iedereen bekend. Etherische olie en hun lekkere geurtjes kennen veel mensen wel. Maar wat is nu precies aromatherapie? En is er verschil tussen aromatherapie en gewoon een lekker geurtje?

De invloed van geuren op ons gevoel en emotie.

Geuren communiceren en hebben invloed op ons gedrag. Denk maar eens aan een geur die je lekker vind, deze geur wil je dan graag ruiken. Zoals bijvoorbeeld de parfum van je partner die je erg lekker vind, het opsnuiven van die geur brengt een bepaalde emotie of gevoel met zich mee. Het tegenovergestelde is ook waar. Een geur die jij vind stinken daar wil je vaak van weglopen. Grote kans dat jij geen 2x gaat winkelen in een winkel waar je het vindt stinken. Een ook een smerig stinkende toiletbezoek je meestal niet graag voor de 2e keer.

Geuren roepen een gevoel of emotie op. Onze hersenen koppelen geuren aan gebeurtenissen en emoties. Ons langetermijngeheugen is zelfs beter ontwikkeld op gebied van geuren dan ons visuele langetermijngeheugen. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit te maken met onze overlevingskansen in de oertijd, toen we nog heel krom liepen met onze neus bijna op de grond. In die tijd gebruikten we onze neus voor het opsporen van voedsel en het ruiken van onraad. Het gezegde “onraad ruiken” is dus niet zomaar verzonnen.

Deze emoties, herinneringen en de koppeling hiervan met geuren worden gemaakt in ons limbische systeem. Het limbische systeem is een onderdeel van onze hersenen wat een belangrijke rol speelt in de verwerking van gevoelens en emoties. Het is één van de oudste delen van onze hersenen. In deze blog kun je meer lezen over de werking van ons limbische systeem.

Aromatherapie; het therapeutisch werken met geuren en geurbeleving.

Doordat ons limbische systeem reageert op geuren kun je met etherische oliën deze reactie therapeutisch inzetten. Bij aromatherapie stuur je dus bewust het limbische systeem aan. Daarnaast hebben vele etherische oliën ook een fysiek effect. Steeds vaker en meer verschijnen er wetenschappelijke studies om deze werkingen aan te tonen. Deze studies tonen de werking van oliën aan op bijvoorbeeld de slaapkwaliteit, concentratie, stressreductie en ontspanning.

In de aromatherapie worden de eigenschappen van de etherische oliën ingezet om gevoelens of emoties te beïnvloeden. Dit kan door inhalatie van de olie door bijvoorbeeld een aroma diffuser of een geursteen. Maar ook een inhalator of de olie op een zakdoek zijn opties om een geur te inhaleren. Ook is het mogelijk om rollers samen te stellen welke ondersteunen bij bepaalde situaties. Al deze opties werken direct op ons limbische systeem.

Plaatselijke en fysieke inzet van aromatherapie.

Naast de werking op ons gevoel en emotie, beschikken etherische oliën ook over fysieke eigenschappen. Zo is het mogelijk om de kracht van etherische oliën in te zetten bij spierpijn, het verbeteren van sportprestaties, huidproblemen en klachten aan spieren of gewrichten.

De meest bekende manier van inzetten zijn de aromatische massages. Het masseren van bepaalde delen van het lichaam heeft tal van voordelen. Zo bevordert een massage de doorbloeding en voert deze vocht af. Als je deze voordelen combineert met de voordelen en eigenschappen van etherische olie, creëer je een persoonlijke aanpak van specifieke problemen.

Naast de massages is het ook mogelijk om aromatherapie toe te passen met kompressen, sprays en pakkingen. Afhankelijk van de gewenste oplossing en een persoonlijke voorkeur kun je een behandelmethode kiezen die bij jou past.

Aromatherapie in de praktijk.

Maar hoe werkt dat nu in de praktijk, die aromatherapie? Het is ontzettend leuk om zelf te kunnen ervaren wat voor invloed geur heeft op jouw emotie en beleving. Hiervoor kun je een aroma diffuser of geursteen gebruiken met een olie waarvan jij denkt, of voelt, dat deze bij je past. Er zijn ontzettend veel kant-en-klare blends in de webshop te verkrijgen. Ook vind je tal van rollers en sprays in de shop die je kunt inzetten om je emoties en gevoel te beïnvloeden.

Daarnaast vind je in de webshop ook een ruim assortiment gezichtsverzorging en natuurlijke huidverzorging. Hiermee kun je jouw huid het beste uit de natuur geen, zonder chemische toevoegingen.

Let wel altijd op de contra-indicaties van een etherische olie, deze geven aan wanneer je een olie niet mag of kunt gebruiken. Bij twijfel of een olie geschikt is voor jou kun je altijd contact opnemen om je vraag te stellen.

Het is ook mogelijk om bij mij een persoonlijk aroma consult te boeken, deze consulten vinden plaats in mijn praktijk in Den Hout of online. Tijdens een persoonlijk consult krijg je adviezen en eventueel een behandeling met etherische oliën speciaal afgestemd op jouw behoeften en wensen. Je kunt hier alle informatie lezen over mijn aromatherapie-praktijk.

Terug naar blog
1 van 3

Populaire producten bij De kruidentante: