DIY Rollers maken met etherische olie

Een roller maken etherische olie doe je zo.

Zelf je eigen rollers maken met etherische olie. Het is onwijs populair en ook superleuk om te doen. Maar waar ga je beginnen als je een roller gaat maken? Hoeveel etherische olie voeg je toe en welke oliën kun je combineren? Ik ga het je allemaal uitleggen en deel ook het doseerschema met de juiste verhoudingen olie voor in een roller.  

Waarvoor wil de roller gebruiken?

Voordat je überhaupt gaat denken aan het mengen van oliën is het belangrijk om het doel van de roller te bepalen. Wil je een natuurlijke parfum? Ondersteuning bij hoofdpijn, menstruatieklachten of wil je de roller inzetten voor huidproblemen. Het doel van de roller bepaald welke olie je gaat gebruiken. Elke etherische olie heeft zijn eigen unieke eigenschappen, belangrijk is dus om de eigenschappen van een olie te weten. En misschien nog wel belangrijker, bekijk ook van elke olie de contra- indicaties. Niet iedere olie is voor iedereen geschikt. Bij de enkelvoudige oliën staan zo duidelijk mogelijk de eigenschappen en de contra-indicaties van een olie aangegeven. Ik raad je dan ook aan om altijd even te checken of een etherische olie geschikt is voor het doel dat jij voor ogen hebt en of je deze veilig kunt gebruiken in jouw persoonlijke situatie. Bij twijfel kun je altijd contact met me opnemen.

Gebruik altijd een draag-, basisolie.

Een roller bestaat uit etherische olie opgelost in een draagolie, ook wel een basisolie genoemd. Het is heel belangrijk dat je nooit pure etherische olie op je huid smeert. Dit is te sterk geconcentreerd en kan huidirritatie geven. Je mengt voor een roller dus altijd je etherische olie met een draagolie. Een veel gebruikte en goede draagolie is jojoba-olie. Deze olie is stabiel en wordt niet snel ranzig. Amandelolie, druivenpitolie of avocado-olie zijn ook prima alternatieven. Let bij notenolie wel op met een eventuele notenallergie.

Doseerschema om een roller te maken met etherische olie.

Belangrijk is om de juiste hoeveelheid etherische olie toe te voegen aan een roller. Vaak zie ik dat er veel recepten op internet rondgaan die extreem hoog gedoseerd zijn. Bij etherische olie geldt altijd less is more. De kracht van een olie is sterk, onderschat deze niet. Je kunt veel beter laag gedoseerd beginnen als te hoog inzetten. De oliën werken echt al bij gebruik van 1 druppel.

Onderstaand schema is een algemene richtlijn voor het maken van een roller, geen wet! Het is een basisrecept onafhankelijk van de gekozen olie. Per olie kan de gebruikshoeveelheid nog sterk verschillen. Mijn persoonlijke ervaring is dat met deze hoeveelheid de roller veilig in gebruik is voor de aangegeven leeftijd.

Als uitgangspunt voor kinderen en volwassenen is er onderstaand schema*:

1 tot 3 jaar: 0.5% verdunning, dit betekent max. 10 druppels op 100 ml basisolie
3 tot 12 jaar: 1% verdunning, dit betekent max. 20 druppels op 100 ml basisolie
vanaf 12 jaar: 1-2% verdunning, dit betekent max. 20-40 druppels op 100 ml basisolie

Voor een gerichte therapeutische dosering bij volwassenen mag je deze maximale dosering aanhouden*:

Maximaal 10% verdunning, dit betekent maximaal 200 druppels in 100 ml basisolie.

Afhankelijk van wat voor soort roller je gaat maken kun je zoeken naar de voor jou prettige dosering met in je achterhoofd van deze maximale doseringen. Zoals al eerder beschreven, je kunt beter druppels toevoegen en de dosering ophogen dan gelijk te hoog inzetten. Voor een roller van 10 ml moet je bovenstaande aantal druppel dus nog delen door 10!

Praktisch: Hoe maak je makkelijk een roller?

Het maken van rollers is geen ingewikkelde klus. Je hebt de volgende spullen nodig om rollers te maken:

Voor het maken van een roller kun je diverse enkelvoudige oliën met elkaar mengen. Gebruik je een compositie/ olie blend die al samengesteld is? Meng deze dan nooit met andere blends of oliën. Een olie compositie is met zorg op elkaar afgestemd en deze synergie wil je niet verstoren door hier een andere olie aan toe te voegen.

Stappenplan voor het maken van een roller:

  • Verwijder het roller-balletje van de roller
  • Druppel eerst de etherische olie in de lege roller
  • Vul de roller af met de basisolie
  • Doe het roller-balletje weer goed op de roller.
  • Schrijf eventueel een stickertje met de inhoud en plak dit op de roller

Tip: Wil je een roller maken met meerdere enkelvoudige oliën? Meng dan eerst de enkelvoudige oliën samen in een klein olieflesje. Daarna druppel je jouw eigen oliecompositie in de roller. Scheelt veel knoeien en de compositie mengt dan optimaal!

Roller recepten

Zelf maak ik ook graag mijn eigen roller met etherische olie. Een aantal van mijn persoonlijke favorieten rollers zijn de volgende:

  • Om te ontspannen: 4 druppels Lavendel met 10 ml basisolie. Deze olie gebruik ik graag op mijn nek en polsen na een drukke dag
  • Bij hoofdpijn: 4 druppels pepermunt, 4 druppels lavendel, 2 druppels lemongrass in 10 ml basisolie. Rol dit op je nek en slapen, pas op bij de ogen ivm de pepermunt!

 

Pas op met citrus

Citrusoliën is een fototoxische oliën. Dit betekent dat ze onder invloed van zonlicht een (ernstige) huidreactie kunnen geven. Reacties die kunnen voorkomen zijn zonnebrand, blaarvorming, zwelling en roodheid. Daarom raad ik het absoluut af om na gebruik van een citrusolie op de huid jezelf binnen 12 uur bloot te stellen aan de zon. Oliën die fototoxisch zijn, zijn o.a: citroen, grapefruit, bergamot, limoen, engelwortel,  

 

 

*bron: Aromecum – Drs. Harmen Rijpkema

* deze blog bevat affiliate links

Terug naar blog

Reactie plaatsen