DIY Voetverzorging, zo krijg je gladde zachte voeten.

DIY Voetverzorging, zo krijg je gladde zachte voeten.

Goede voetzorg wordt vaak vergeten, maar als je mooie, gladde voeten wil is het echt een must om deze goed te verzorgen. Zeker in de zomerperiode waarin je veel op blote voeten of slippers loopt vragen je voeten om extra aandacht en verzorging. Door de warmte drogen je voeten sneller uit en krijg je makkelijker droge en schrale plekjes op je huid. Met name het gebied rond de hielen en de tenen kunnen droog en schraal worden en er kan overmatig eelt ontstaan. 

Hoe ontstaat eelt?

Eelt is een opstapeling van dode huidcellen, eelt ontstaat als reactie van de huid op druk en wrijving. Je kunt eelt zien als een natuurlijke bescherming, want door de huid plaatselijk dikker te maken voorkom je dat de huid kapot gaat. Je lichaam merkt op bepaalde plekken druk op, bijvoorbeeld van je schoenen of slippers en als reactie maakt het een beschermlaag van eelt. Te veel van deze beschermlaag is echter vervelend en ook niet echt een mooi gezicht. Je kunt het teveel aan eelt (laten) verwijderen en door je huid goed te verzorgen en soepel te houden verminder je de hoeveelheid eelt. Houd hierbij altijd in je achterhoofd dat eelt een functie heeft, het beschermen van je huid. Verwijder nooit al het eelt, doe je dit wel dan loop je kans op blaren en een kapotte huid.

DIY voetverzorging in 5 simpele stappen.

Voetverzorging is niet moeilijk, je moet er alleen wel even de tijd voor nemen. Als je regelmatig je voeten verzorgd hoeft goede verzorging ook helemaal niet veel tijd te kosten. Elke dag je voeten insmeren met de juiste voetcrème en 1x per week een voetbad, scrub en masker zijn voldoende om met mooie, gladde voeten in je slippers te kunnen paraderen. Met de volgende 5 stappen houdt je jouw voeten in goede conditie.

  1. Neem wekelijks een ontspannen voetbad. Start je voetverzorgingsroutine met een heerlijk ontspannen voetbad. Niet alleen weldadig voor je voeten, maar ook fijn om de (geestelijke) stress te verminderen. Vul een teil, emmer of voetbad met water. Voeg aan dit water 2 eetlepels Epsomzout of Himalaya zout toe en een scheutje badolie. Je kunt kant-en-klare badolie gebruiken of je eigen voetbadolie maken met etherische olie.
  2. Scrub na het voetbad je voeten met een mix van Himalayazout met een basisolie. Meng in een schaaltje 2 eetlepels zout met 2 eetlepels olie, zorg dat het zout de olie volledig heeft opgenomen. Maak je voeten vochten met het water uit je voetbad en wrijf de zoutscrub over je voeten, besteed extra aandacht aan de plekjes met eelt. Vind je dat er na het scrubben nog teveel eelt zit dan kun je een fijne voetvijl of een puimsteentje gebruiken om deze plekjes te behandelen.
  3. Verwen je voeten met een heerlijk voetmasker. Mijn absolute favoriet is een masker van groene klei. Dit maak je eenvoudig door groene kleipoeder te mengen met water en dit op je voeten aan te brengen. Laat dit masker 10- 15 min inwerken. Heb je een hele droge huid? Maak dan het masker met vette planten olie ipv water. Jojobaolie is hiervoor een prima olie. Tip: Je kunt na het masker je voeten prima afspoelen in het water van je voetbad.
  4. Knip of vijl je nagel en geef je nagels een mooi kleurtje nagellak als je dit wenst. Gebruik voor het lakken altijd een basecoat onder het laagje kleur. Dit beschermt je nagels tegen de kleurstoffen uit de nagellak. Let bij het knippen van je nagels erop dat je niet te kort knipt en knip nooit de hoeken van je nagels weg. Vijl liever de hoekjes rond om ingroeien te voorkomen, wegknippen vergroot juist de kans op ingroeien.
  5. Verzorg je voeten aansluitend met sheabutter of je eigen gemaakte voetcrème.

Dagelijkse verzorging van je voeten.

Als je iedere week een momentje pakt om je voeten goed te verzorgen kun je verder volstaan met 2x per dag je voeten in te smeren met sheabutter of je eigen gemaakte voetcrème. Zet de pot crème op je nachtkastje en smeer elke ochtend en elke avond even je voeten in. Kleine moeite en je bent jezelf enorm dankbaar als je dit consequent doet. Het zorgt er voor een betere conditie van je huid en je voeten gaan er stukken beter uitzien zonder die kloofjes, velletjes en lelijke schrale plekken.

Heb je voetproblemen?

Een droge huid en matig eelt zijn voetproblemen die je met de juiste verzorging van je voeten zelf wel kunt oplossen. Maar kamp je met andere voetproblemen zoals likdoorn, (ontstoken) wondjes een diabetische voet of ingegroeide nagels? Dan raad ik je aan een pedicure te bezoeken die je kan helpen met deze voetproblemen. Ga in elk geval nooit zelf met een mesje aan je eelt snijden of een likdoorn verwijderen. Bij twijfel over je gezondheid in combinatie met voetproblemen, raadpleeg dan altijd een arts.

Terug naar blog

Reactie plaatsen