Stappenplan om te starten met huidverzorging zonder troep.

Stappenplan om te starten met huidverzorging zonder troep.

Gezonde voeding eten, voldoende water drinken en bewegen. Allemaal dingen die logisch klinken voor een gezond lichaam. Misschien zelf wel de enige dingen waar je aan denk bij gezonder en bewuster leven. Maar wist je dat er ook heel veel troep via je huid je lichaam binnen komt?


De werking van onze huid.

Onze huid is ons grootste orgaan en beschermd ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Onze huid is een superslim en complex orgaan. Het beschermd ons tegen bacteriën en stoffen van buitenaf, terwijl het onder bepaalde omstandigheden, juist ook stoffen ons lichaam binnen laat. Niet alle stoffen kunnen zomaar door onze huid naar binnen, dit zou namelijk betekenen dat je vol zou lopen als een spons tijdens het douchen. Gelukkig werkt het zo niet. Voedingsstoffen voor onze huid, kunnen, opgelost in bijvoorbeeld olie, wel in onze huid binnen komen. Natuurlijk is dit heel gunstig om op deze manier je huid te voeden, maar dit brengt ook het risico met zich mee dat je schadelijke stoffen je lichaam binnen loods. Cosmetica, make-up en lichaamsverzorging zit helaas vaak vol met parabenen, minerale oliën en aluminium zijn zomaar een paar van de prachtige ingrediënten die we op ons lichaam smeren.

 

Stap 1: Bewustwording van wat je gebruikt.

Als je niet weet wat er in de producten zit die je gebruikt kun je er ook geen afscheid van nemen. Wil je minder troep op je lichaam gaan smeren, begin dan met eens kritisch te kijken naar wat je nu wél smeert. Er zijn veel schadelijke stoffen, maar een mooi begin is om alle parabenen, siliconen, petroleum, aluminium en SLS/SLES (schuimende stof) te gaan verbannen. Je zult ervan schrikken in hoeveel producten schadelijke stoffen verwerkt zitten.

 

Stap 2: Help je lichaam met het afvoeren van afvalstoffen.

Wat erin gaat moet eruit. Klinkt lekker cliché, maar als je weer dat sporen van parabenen en zware metalen in urine worden teruggevonden is het dus duidelijk dat de schadelijke stoffen uit verzorgingsproducten echt door heel je lichaam gaan. Drink voldoende water of thee en voedt je lichaam met gezond (biologisch) groente en fruit. 

 

Stap 3: Vervang je schadelijke producten voor schone cosmetica.

Ik ben geen voorstander van een weggooimaatschappij, en ik ga je ook helemaal niet aansporen om al je verzorgingsproducten in één klap weg te gaan gooien. Maar nu je jezelf bewust bent van wat je op je huid smeert kan ik me heel goed voorstellen dat je dit niet meer wilt. Tijd dus om je oude cosmetica te vervangen voor nieuwe, troepvrije producten. Dit kun je natuurlijk ook pas doen zodra je oude spullen op zijn. Een tip om eens te gaan kijken is bynici.nl, een webshop vol natuurlijke producten en biologische cosmetica zonder schadelijke stoffen en chemicaliën. 

 

Deze producten mogen niet ontbreken in je badkamerkast.

Als je mij vraagt welke schone, goede producten ik zou aanbevelen zijn er een paar producten die voor mij met stip bovenaan staan. Als eerste deze mascara van boho cosmetics, het is toch een heel veilig idee om geen troep in je ogen te smeren. En als laatste de lipgloss ven Benecos, ik vind het toch een prettig idee dat ik geen chemicaliën aan het ‘opeten’ ben als ik lipgloss draag.  

 

Het is een proces.
Het overstappen naar verzorgingsproducten zonder chemische toevoegingen is een heel proces. Dit gaat echt niet in één week. En sterker nog, het gaat ook niet in één keer goed. Je zult echt nog wel eens in een valkuil stappen of een misser maken. Het is al supergoed dat je hiermee bezig bent en dat je stappen maakt! Ben vooral niet te streng tegen jezelf als het een keer mis gaat. Het is een prachtig proces dat je jouw lichaam het beste wilt geven en je hier heel bewust mee bezig bent.

Terug naar blog

Reactie plaatsen