Waar is cactusvijgolie goed voor en hoe gebruik je het?

Waar is cactusvijgolie goed voor en hoe gebruik je het?

Sinds mijn start in de wereld van de etherische oliën blijf ik nieuwe parels ontdekken. Niet alleen plaatjes van prachtige essentiële olie, maar zo nu en dan ook een hele mooie vette plantenolie. De cactusvijgolie is er daar het perfecte voorbeeld van. Met de komst van het merk Natural Heroes in de webshop kwam deze geweldige ollie op mijn pad.

Wat is cactusvijgolie?

De cactusvijgolie is een vette plantenolie. Het is dus geen etherische olie. Bij een etherische olie wordt de olie uit plantdelen gestoomd door waterdampdestillatie. Vette plantenolie ontwikkeld zich in de zaden en vruchten van de planten en bomen. Door deze zaden en noten te persen ontstaat er olie. Oliën kunnen warm of koud geperst zijn. Koudgeperste olie heeft altijd de voorkeur. Dit is de zuiverste vorm van verwerken en hierbij houdt de olie de meeste kracht.  

De cactusvijg olie is een vrij exclusieve olie. De olie staat ook bekend onder de naam prickly pear of barbary fig. De olie wordt geperst uit de zaden en de vruchten van de vijgcactus. Je hebt ruim 1000kg cactusvijgen nodig om 1 liter olie te produceren. Alleen de eerste koude, ongeraffineerde persing is kwalitatief goed en stabiel. Doordat de opbrengst van de zaden laag is, zijn er veel geraffineerde cactusvijgoliën op de markt. Hierbij is de olie vermengt met andere (goedkope) vette plantenolie of de olie is uit de cactusvijg gehaald door middel van een chemisch, soms giftig, proces. 

Wat zijn de voordelen en eigenschappen van cactusvijgolie?

Koudgeperste cactusvijgolie is uniek vanwege het hoge gehalte aan linolzuur, een meervoudig en essentieel vetzuur en een bijzonder hoog percentage vitamine E en de aanwezigheid van vitamine K. Het hoge gehalte van vitamine E, wat een antioxidant is, vertraagd de huidveroudering en draagt zo bij aan het anti-rimpeleffect van cactusvijgolie.

De aanwezigheid van vitamine K draagt bij aan het verminderen van donkere kringen rond de ogen en kan een gunstig effect hebben op zichtbare bloedvaatjes in de huid. Zoals bij couperose en rosacea.

Cactusvijg olie werkt:

  • Verzachtend en hydraterend door het hoge percentage linolzuur
  • Stimulerend op de celvernieuwing
  • tegen donkere kringen onder de ogen
  • vertragend bij huidveroudering ( anti-rimpeleffect)
  • gunstig bij zichtbare bloedvaatjes en roodheid
  • beschermend tegen vrije radicalen

Hoe gebruik je cactusvijgolie?

Vette plantenoliën bevatten veel vetzuren die goed zijn voor de huid en vitamines. Je kunt cactusvijgolie dan ook direct op je huid gebruiken. Daarnaast kan een vette plantenolie, zoals cactusvijgolie, gebruikt worden om etherische oliën in te mengen. Door een etherische olie te mengen met een vette plantenolie kun je een massageolie maken die rechtstreeks op de huid gebruikt kan worden. Je kunt cactusvijgolie ook prima verwerken in veel zelfgemaakte cosmetica, zoals dag-, nacht- of  oogcrème.

De geur van deze olie is subtiel en erg vriendelijk. Het is dus een hele fijne olie om puur te gebruiken al bijvoorbeeld oogserum, of als face oil, ter vervanging van dag- nachtcrème. Je hebt slechts enkele druppels nodig van deze olie. Cactusvijgolie laat zich goed uitsmeren en voelt niet overdreven vettig aan doordat het snel in je huid intrekt.  Zelf gebruik ik de olie graag als oogserum, 1 druppel puur per oog is ruim voldoende. Ik smeer de olie zachtjes en rustig op mijn oogcontouren. Ook op rode vlekjes, en kleine schrale plekjes op mijn gezicht vind ik deze olie erg prettig. Persoonlijk gebruik ik deze olie het liefste puur. De eigenschappen zijn zo krachtig en persoonlijk vind ik het daarom zonde om met deze prachtige olie te gaan mengen.

 

 

Bron: Aromecum - H.Rijpkema.

*deze blog bevat affiliate links

Terug naar blog

Reactie plaatsen