Hoofdluis bestrijden op een natuurlijke manier.

Hoofdluis bestrijden op een natuurlijke manier.

Kriebelende beestje op het hoofd van je kind(eren). Een ellende die je als ouder hoopt te voorkomen. Helaas heb je de komst van hoofdluis niet echt in de hand en krijgen vroeg of laat bijna alle ouders er een keertje mee te maken.

Voor mij mocht het 13 jaar duren, maar vorige week (jazeker, net voor we op vakantie gingen) was het bingo. Er wilden ongewenste reizigers mee naar onze vakantiebestemming. Geloof me, ik was panisch. Natuurlijk had ik ook net alle bedden al verschoond toen ik de ontdekking deed.

Wat zeggen de richtlijnen?

Kammen, kammen, kammen..
Eigenlijk is de enige remedie voor deze kriebelbeestjes; kaal of kammen.

Er zijn bij de drogist allerlei chemische middeltjes te koop om hoofdluis te bestrijden, maar of je nu wel of niet iets chemische gebruikt, je zult moeten blijven kammen. De neten van de hoofdluizen plakken namelijk aan de haren, en deze kun je alleen verwijderen door te kammen.

Gelukkig zeggen de nieuwe richtlijnen dat je niet meer alles hoeft te wassen. Hoofdluizen kunnen namelijk maar een bepaald aantal uren zonder ‘gastheer’. Deze beestjes voeden zich namelijk met ons bloed, en zonder voedsel overleven ze niet. Maar goed, ik ben als een idioot gaan wassen, stofzuigen en poetsen. Want bij de eerste ontdekking kreeg ik al jeuk over heel mijn lijf.

Alleen het hoeft dus niet, doordat de beestjes niet overleven als ze van ons hoofd af zijn, is het niet nodig. Maar het mag natuurkijk wel, ik kan me helemaal voorstellen dat het wel lekker schoon voelt. ;)

Natuurlijke ondersteuning om snel en gemakkelijk van hoofdluis af te komen.

Naast de chemische middelen zijn er ook een aantal natuurlijke middelen die je helpen in de strijd tegen hoofdluis. Tea tree staat bekend om de insectenwerende geur, ook hoofdluizen gaan op de loop voor deze geur. Een vrij simpel stappenplan om op een natuurlijke manier hoofdluis te bestrijden is dan ook het inzetten van tea tree in combinatie met kammen.

Hoe ga je te werk als natuurlijke luizenmoeder?

  • Na de ontdekking kun je een anti-luizen masker maken van 20 druppels tea tree olie en 50ml plantaardige olie (zonnebloem, olijf of arganolie). Meng de olie en de druppels goed door elkaar en verdeel dit over de hoofdhuid en masseer het in het haar. Dek de haren af met een handdoek en laat dit 2 uur inwerken. Spoel daarna goed uit. (Tip: doe eerst shampoo in het haar voordat je het nat maakt, zo verwijder je de olie het beste) En kam het haar pluk voor pluk met een luizenkam.
  • Was daarna 14 dagen dagelijks de haren met een milde shampoo en voeg aan de shampoo 5 druppels tea tree olie toe. Na elke wasbeurt kam je het haar pluk voor pluk uit met de luizenkam. Na 14 dagen zou je geen luizen/ neten meer moeten meekammen en is de plaag bestreden.
  • Tip: heb je moeite met het uitkammen van de neten? Je kunt dan een mengsel maken van azijn en water en dit even een half uurtje in het haar laten trekken. Azijn vermindert de plakkracht van de neten en maakt uitkammen makkelijker.
  • Wil je (her)besmetting op school voorkomen? Druppel dan wat tea tree olie in de kraag van de jas. Tea tree is een vluchtige olie en laat geen vlekken na. Druppel voor de zekerheid toch altijd aan de binnenkant van de jas.
  • Is er een besmetting op school en wil je jouw kind beschermen tegen hoofdluis? Doe dan wat tea tee olie op een wattenschijfje en ga hiermee langs de haarrand van je kind. Vooral de nek en achter de oren zijn favoriete plekken voor hoofdluis. Ruiken ze de tea tree zullen ze minder snel gaan huisvesten op het hoofd van je kind.

Samen de strijd aan tegen de kriebels.

Behandel altijd alle kinderen/ volwassenen van het gezin tegelijk. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je maanden lang aan het zwoegen bent om de hoofdluis te bestrijden. Het kost een week of twee veel tijd, gevloek en gemopper van de kids. Maar als je doorpakt en consequent kamt, reken je het snelste af met deze vervelende kriebelbeestjes.

Terug naar blog

Reactie plaatsen