Lekker slapen met deze slaaptips voor kinderen.

Lekker slapen met deze slaaptips voor kinderen.

Slaap, we hebben het allemaal hard nodig. Slaap herstelt het lichaam en ons brein van alle inspanning en prikkels van de dag. Het maakt niet uit hoe oud je bent, slapen moeten we allemaal.

Bij kinderen komen er in de slaap zelfs groeihormonen vrij. Reden genoeg dus om als gezin van een goede nachtrust te genieten. Maar kinderen verwerken ook veel prikkels in hun slaap. Dit kan onrustig slapen, (eng) dromen of niet slapen veroorzaken. Super vervelend voor je kind, maar ook voor jou!

In dit artikel heb ik daarom een aantal waardevolle tips voor je verzameld. Met deze tips kun je meer rust, ritme en regelmaat creëren. Iets waar veel kinderen beter van zullen gaan slapen. Probeer het eens rustig uit en kijk welke tips er bij jullie gezin passen.

1 ) Zorg voor een duidelijk bedritueel.
Kinderen houden van structuur, ze vinden het prettig als dingen duidelijk voor ze zijn. Een vast bedritueel zorgt voor die duidelijkheid. Maak het ritueel niet te lang, want teveel handeling kan juist zorgen voor onrust. Voor onze jongste dochter is het bedritueel echt heel simpel; In bad, pyjama aan, tanden poetsen, plassen, verhaaltje lezen en slapen. Dit ritueeltje duurt ongeveer 20 minuten. En inmiddels kan ze ons al precies vertellen wat er gaat gebeuren.

2 ) Maak het bedritueel niet afhankelijk van thuis.
Zorg ervoor dat je het bedritueel overal kunt toepassen. Hiermee voorkom je problemen op vakantie of bij het logeren. Als je kindje weet wat er gaat gebeuren bied een bedritueel ook houvast in de vakantie of bij het logeren. Zeker omdat ze op die momenten vaak wat extra prikkels te verwerken hebben.

3 ) Zorg ervoor dat je directe omgeving het bedritueel kent en toepast.
Deze tip sluit aan bij de vorige. Zorg dat iedereen die je kind wel eens naar bed brengt op de hoogte is van de manier waarop dit gaat. Denk hierbij aan opa, oma of de oppas. Het is belangrijk dat het bedritueel dagelijks wordt toegepast, dit biedt rust en structuur.

4 ) Vermijd prikkels en blauw licht voor het slapengaan
Even lekker een filmpje kijken voor het slapen gaan. Klinkt goed, je kindje zal er ook echt rustig van worden. Maar… het zal ook alle prikkels van het beeld en het blauw licht moeten verwerken. Je voelt hem al aankomen, dit gaat in de nacht gebeuren. En dat is precies wat je niet wilt. Laat je kind daarom 1 uur voor het slapen gaan geen tv, telefoon, tablet meer kijken.

5 ) Zorg voor een vaste bedtijd
Ons lichaam houd van regelmaat, steeds op dezelfde tijd naar bed en op dezelfde tijd eruit vind ons lijf prettig. Niet alleen als volwassene maar zeker ook als kind. Een vaste bedtijd en een vaste tijd om uit bed te komen zal de slaap van jezelf en je kind goed doen. Probeer jezelf ook in de weekenden en de vakantie zoveel mogelijk aan de bedtijd van je kind te houden. Je zult zien dat dit je echt wat gaat opleveren.

Relax & take it easy.
Buiten alle praktische tips over het bedritueel en bedtijd is er nog een hele belangrijke factor die invloed heeft op de slaap van je kindje. Dit bij jij namelijk zelf. Beter gezegd, jouw gemoedstoestand en de stress die jij voelt rondom het slapen van je kind werken namelijk direct door. Je kind pikt jouw gevoelens op als een magneet, voel jij jezelf onrustig over de nacht die komen gaat dan zal je kind dit ook voelen.

Wat hierbij kan helpen is om te zorgen dat je ruim de tijd neemt voor het bedritueel. Als jij loopt te stressen omdat je over 5 minuten weg moet en je kindje nog moet tanden poetsen gaat dit je niet helpen. Een lekker warm bad met ontspannende geur heeft ook werking op jou. Zelfs als je naast het bad zit. Cruiff zou dit een klassieke win-win situatie noemen.

Zie het naar bed brengen van je kind dus ook als een relaxmoment voor jezelf. Neem de tijd om je kind in bad te doen, lees rustig een paar bladzijdes voor en knuffel nog even voor je de slaapkamer verlaat.

Terug naar blog

Reactie plaatsen