Sinterklaas kapoentje, hoeveel kilo snoep stop je in het schoentje?

Sinterklaas kapoentje, hoeveel kilo snoep stop je in het schoentje?

Dit weekend was het zover! Sinterklaas zette weer voet op Nederlandse bodem. Na een week van spanning om een gezonken boot, is het dan dit jaar ook weer gelukt, met de komst van Sinterklaas breekt ook gelijk de tijd van snoep, chocolade en pepernoten aan. En natuurlijk niet te vergeten de welbekende adventskalender. Want dat hoort erbij, toch?

Trick or treat, snoep of je leven?!

De afgelopen weken zag ik met alle Halloween festiviteiten veel kids met kilo’s snoep voorbij komen.

En ik heb helemaal niets tegen snoep, mijn kids mogen echt wel snoepen, maar ik was oprecht verbaasd over de grote bergen zoetigheid doe voorbij kwamen. Tassen en emmers vol snoep, koek en chips. Ik heb me echt afgevraagd in wat voor termijn deze bergen snoep opgegeten gingen worden. Aangezien ik afgelopen week de chocolade paashazen nog tegen kwam in de kast, gok ik dat mijn kids een paar maanden vooruit zouden kunnen met de gemiddelde Halloween buit. En deze gedachte zette me aan het denken. Want jeetje, de kinderen zijn wel druk in deze periode van het jaar. Ze stuiteren door het huis en hebben energie voor tien. En wat geven we ze? Lekker veel suikers, want het is maar één keer Halloween, Sint-Maarten, Sinterklaas of kerst….

Minder snoep, wel feest!

En geloof me, ik ben echt geen zuurpruim die op tilt slaat bij snoep en zoetigheid. Maar ik denk wat dat het anders kan. We leven in een maatschappij waar het nooit genoeg lijkt te zijn. Waar we elkaar continu willen overtreffen, waar alles draait om mee, meer en meer.. Dus, ga ik het dit jaar anders doen. Minder snoep, meer feest!

Het leeftijdsverschil van 10 jaar tussen onze meiden zorgt ervoor dat Britt (die bijna 15 wordt) al niet meer echt warm loopt om haar schoen te zetten. Om maar te zwijgen over hoe vakkundig die zelf de weg naar het snoepgoed kan vinden. Vorige week tipte een moeder me over lobbes, een online speelgoedwinkel waar ze spotgoedkope schoencadeautjes verkopen. Na wat rondsnuffelen zag ik allemaal superleuke dingen voor Faye en besloot dat ik dit jaar voor cadeautjes ga ipv snoepgoed.

Beide meiden krijgen dit jaar het bedrag wat ik normaal (ongeveer) besteed aan snoepgoed, gewoon lekker als cadeautjes. Voor Faye ben ik super geslaagd online, met deze kleine cadeautjes (voor max €2,50 per stuk) kan ze naar hartenlust haar schoen zetten. Britt krijgt een cadeaubon die ze vast goed weet te besteden, want voor een puber met bijbaan én kleedgeld is het een hele opgave een passend cadeautje te vinden. En ja, natuurlijk zal er ook wel eens een snoepje of een pepernootje bij haar schoen liggen, maar niet veel.

Geen adventskalender, wel tradities.

Voor het eerst zijn er dit jaar ook geen adventskalenders met snoep. Ik merk dat Faye nog helemaal niet met de advent bezig is en Britt het geduld van één deurtje per dag al een tijdje voorbij is. Zij kreeg vorig jaar met pakjesavond een Douglas adventskalender, maar die heeft 7 december niet gehaald. 

Maar wat dan wel? Gezelligheid, warmte en vooral samen zijn. Natuurlijk horen pepernoten bij Sinterklaas en horen de pieten massaal met pepernoten te strooien. En zeker weten brengt de Sint vast ook snoepgoed hier en daar. Maar ik wil dat ze het Sinterklaasfeest vooral herinneren als een familiefeest waarbij we samen zingen tijdens het zetten van de schoen, het huis versieren en het Sinterklaasjournaal kijken. En niet als het feest van meer en beter.

 

Hoe ga jij om met al het snoep in deze periode van het jaar?

Terug naar blog

Reactie plaatsen