Tijd voor jezelf, hoe doe je dat?

Tijd voor jezelf, hoe doe je dat?

Een drukke baan of onderneming, kinderen en een huis wat zichzelf niet schoonmaakt. En dan wordt er op elke hoek van social media geroepen dat je wel tijd voor jezelf moet nemen. Allemaal leuk, maar hoe dan?!

Hier is het eerste cliché, ik voel je sturggle, I’ve been there and done that. Ik dacht werkelijk dat er in elke 24 uur alleen maar 6 uur voor mezelf beschikbaar was, en die uren ging ik proberen te slapen. Proberen, want slapen deed ik ook slecht. Als ik met mijn hoofd mijn kussen raakte ging mijn gedachtestroom aan. Had ik de was wel uit de wasmachine gehaald? Was er nog ontbijt voor morgenvroeg? Shit, ik had die klant nog moeten mailen. En had de vogel eigenlijk wel eten gehad?

Je zult dit ongetwijfeld herkennen. Hele dagen ren en vlieg je van links naar recht voor anderen. Om in het weekend ook nog even leuk te doen met familie en vrienden terwijl je jezelf het liefste verstopt onder je dekbed. Dan is hier het volgende cliché; het kan echt anders! En ik ga je vertellen hoe ik dit heb aangepakt.

Waar lek jij tijd en energie?

Ik moet eerlijk bekennen dat mijn bewustwording is begonnen na het aanschaffen van deze planner.
Toen ik ging opschrijven wat ik allemaal wilde doen, zag ik dat ik echt heel veel dingen op een dag kan doen. Maar waarom deed ik deze dingen niet? Het antwoord op deze vraag was best confronterend. Ik verspilde mijn tijd aan dingen die mijn energie niet verdiende. Ik lekte tijd en energie in vooral mijn mobiel. Natuurlijk wist ik wel dat mijn smartphone vaak in mijn hand geplakt zat. En toen ik keek naar mijn schermtijd was dat een klap in mijn gezicht. Al die uren die ik doelloos op dat ding zat te kijken kon ik dus gebruiken om nuttige dingen te doen. Wow.. ja! Er bleef tijd over om in bad te gaan met een boek en ik kon ook gewoon één avond per week netflixen in plaats van met mijn laatste beetje energie nog wat klusjes doen voor mijn werk. Klusjes die ik dan de volgende dag met een helder hoofd vaak opnieuw kon doen omdat ik blijkbaar echt minder scherp was dan ik dacht.

Plannen kun je leren.

Natuurlijk ging dit bij mij ook niet van de ene op de andere week gelijk goed. Ik ga af en toe nog vreselijk onderuit. Soms duurt een klusje veel langer dan gedacht of gebeuren er onverwachte dingen waardoor mijn planning letterlijk in de soep loopt. Daarnaast ben ik ook een tikkeltje eigenwijs en ga soms dwars tegen mijn planning in toch even wat anders doen, en dat is uiteraard vragen om problemen. Maar als er iets, of beter gezegd iemand is die me onwijs veel geleerd heeft over plannen is het Structuurjunkie Cynthia. Ik ben begonnen met deze plantraining en dit heeft echt voor mij de knop omgezet naar meer structuur, minder chaos en meer tijd voor mezelf. Dankzij het plannen kom ik elke week een stapje dichter bij mijn ideale dag en leef ik elke dag een stukje meer mijn ideale leven.

Ik begon met één avond in de week vrij te plannen en het afwerken van heel veel losse flodders die nog op mijn to-do list stonden. Inmiddels is mijn to-do list zover geslonken dat ik deze wekelijk zo goed als leeg kan maken. Elke week is mijn huis schoon en toonbaar, ook al heb ik nog steeds een bloedhekel aan poetsen. En zakelijk gezien ben ik zelfs aan het vooruitplannen. Zodat ik niet meer zoveel deadline stress ervaar. Daarnaast is mijn schermtijd van mijn mobiel echt drastisch verminderd en kook ik veel vaker uitgebreid en gezond. Er is zelfs tijd voor hobby’s. Dit had ik een paar maanden geleden niet durven dromen.

Natuurlijk gaat het niet altijd makkelijk, want stomme klusjes moeten nog steeds gedaan worden. Maar door deze te verdelen over de week, en na elk rotklusje iets leuks te plannen motiveer ik mezelf om echt alle taken af te vinken zodat ik daarna tijd heb voor mezelf. En je moet toegeven, na een dagje werken en het huishouden is het toch heerlijk dat je ’s avond echt vrij bent en tijd hebt voort jezelf? Ik gooi er nog een paar tips voor je in, en dan hoop ik dat jij binnenkort ook tijd voor jezelf kunt nemen.

Tips om tijd voor jezelf te plannen:

  • Blokkeer elke week een paar momenten voor jezelf. Gewoon een kruis in je planner zetten.
  • Bereid je selfcare momenten voor zorg dat je sportspullen klaar staan als je wil sporten, je een haarmasker en gezichtsmasker etc in huis hebt als je dit wil gaan gebruiken. Het is echt een afknapper als jij helemaal klaar bent voor je moment en je spullen niet op orde zijn.
  • Leer nee zeggen, een nee voor een ander is een ja voor jezelf. Geef klusjes voor anderen geen voorrang op jezelf.
  • Kijk of je alle taken die je aan jezelf toekent ook echt moet doen, of kan iemand je helpen iets uit handen te nemen?
  • Oefening baart kunst, je hoeft niet gelijk een perfecte balans te creëren. Elke stap is er eentje, begin klein en breidt langzaam je ideale planning uit.

Ik gun je echt meer tijd voor jezelf, rust en meer balans in je leven. Ik hoop dan ook echt dat deze tips bijdragen om met (kleine) stapjes te gaan werken aan jezelf. Je lichaam en je mind zal je eeuwig dankbaar zijn. O, en je gezin ook 😉.

Terug naar blog

Reactie plaatsen