Maak je eigen keukenreiniger of aanrechtspray. (incl recepten)

Maak je eigen keukenreiniger of aanrechtspray. (incl recepten)

Elke avond weer hetzelfde liedje, het aanrecht schoonmaken na het koken. Het allerliefste doe ik dat met een spray. Paar spraytjes keukenreiniger, doekje erover en klaar! Maar sinds ik me besef hoeveel chemische troep er in gewone aanrechtsprays zit, gebruik ik een zelfgemaakt alternatief. Net zo effectief, maar zonder troep en dus beter voor mens en milieu. Daarnaast is het ook gewoon erg leuk om je eigen producten te maken met etherische olie. Daarom deel ik graag mijn recept voor aanrechtspray ofwel keukenreiniger met je. Dit recept is makkelijk en snel te maken en bespaard je ook nog een eens een hoop geld. Deze spray is namelijk veel goedkoper dan die uit de supermarkt!

Wat heb je nodig voor om deze spray te maken:

  • Een sprayflacon van 250 ml
  • 75 ml (schoonmaak) azijn
  • 150 ml gedemineraliseerd water
  • 25 druppels etherische olie
  • 15 ml alcohol 96%

Hoe maak je deze keukenreiniger?

Vul de sprayflacon met de schoonmaakazijn en het gedestilleerd water. Meng de de etherische olie met de alcohol en voeg dit aan de sprayflacon toe. Je kunt kiezen voor diverse soorten etherische olie met elkaar te mengen. Maar je kunt ook kiezen voor om één olie toe te voegen. Ik maak altijd bewust een kleinere sprayflacon. Zo kan ik vaker wisselen van olie die ik toevoeg. Een kleinere flacon gebruiken betekent namelijk dat je iets vaker nieuwe keukenspray moet maken en dat is ook precies waarom ik geen grote flacon maak. Ik hou graag van frisse, verse spray. Omdat je verder geen hulpstoffen toevoegt is een natuurlijk product altijd gevoeliger voor omslaan dan een chemische variant. Ik maak daarom liever geregeld een nieuwe batch. Overigens is dit ook de reden dat ik kies voor gedemineraliseerd water ipv (gekookt) kraanwater. Dit is stabieler en blijft langer houdbaar.

De alcohol voeg je toe om he etherische olie in te mengen. Olie lost niet op in water, als je het vooraf mengt met alcohol lukt het wel om er een goed mengsel van te maken. 

Tip: Als ik mijn spray gemaakt heb dan plak ik altijd even een stickertje op de fles met wat erin zit. Zo voorkom ik dat ik met de verkeerde spray aan de slag ga. Ik heb inmiddels aardig wat flacons in mijn kast staan.

Welke etherische olie kun je gebruiken voor deze aanrechtspray?

Gebruik altijd een olie die je lekker vindt ruiken. Niets is vervelender dan poetsen met een olie die je vindt stinken. Daar wordt echt niemand blij van. Olie waar je wel echt blij van wordt zijn citrusoliën, deze zijn dan ook ideaal in schoonmaakmiddelen. Een combinatie van citrus met bloemen kan eigenlijk ook nooit fout. Dit zie je ook terug in de geuren van allesreinigers in de winkel. Naast de bloemen en de citrusoliën zijn tea tree, eucalyptus en lavendel ook prettige geuren om te verwerken.

Tea tree en eucalyptus hebben beide een antiseptische werking, iets wat ik zeker voor een aanrechtspray wel heel erg prettig vind. Onderstaande combinaties zijn mijn favoriet, voel je vooral vrij om te ontdekken welke olie combinatie jij lekker vind.

Een paar van mijn favoriete combinaties voor in deze spray zijn:

  • 10 druppels citroen – 10 druppels sinaasappel – 5 druppels eucalyptus
  • 10 druppels lavendel – 10 druppels mandarijn – 5 druppels tea tree
  • 15 druppels lemongrass – 10 druppels sinaasappel
  • 10 druppels geranium – 10 druppels bergamot – 5 druppels eucalyptus

 

Let op met marmer en natuursteen.

Omdat er schoonmaakazijn in deze reiniger verwerkt zit is het wel raadzaam om op te passen met marmer, natuursteen en andere kwetsbare oppervlakten. Het kan zomaar zijn dat de spray hiervoor niet geschikt is en daardoor schade aan richt.

Terug naar blog
1 van 3

Populaire producten bij De kruidentante: